Waarom jouw presentatieskills verbeteren de moeite waard is

Presenteren wordt onderschat! En dat is zwaar onterecht. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat mensen banger zijn voor spreken in het openbaar dan voor de dood. Wereldwijd! En waar is men dan bang voor? Om over te komen als dom, ongeschikt of niet vaardig. Daarnaast sta je behoorlijk in de spotlight en zijn alle blikken op jou gericht. Dat brengt spanning en onzekerheid met zich mee. Wat doe je er dan aan?

Je kan trainingen en cursussen volgen, boeken lezen over hoe beter te presenteren of filmpjes op Youtube bekijken van succesvolle sprekers… maar is dat genoeg? Haal je daarmee je angst weg? Is je onzekerheid dan ineens verdwenen? Zolang je niet zelf een succesvolle ervaring op doet in het presenteren zullen de gevoelens van angst en onzekerheid aanwezig blijven. Sterker nog, wij denken dat dergelijke gevoelens er altijd zullen zijn, maar dat je wel kan leren hoe daarmee om te gaan…

‘Repetition is the mother of skill’
Alles wat je aandacht geeft groeit. Door bewust aan je vaardigheden te werken, zal je beter worden. Als je vanaf vandaag elke dag een uurtje oefent, ben je volgende week 7 uur verder en absoluut beter dan de week ervoor. Artiesten en muzikanten doen altijd ‘rehearsals’ in aanloop naar een concert. Sporters trainen dagelijks hun sport. En zo kan jij met herhalen en oefenen elke vaardigheid tot kunst verheven. Zolang je maar wil…

‘Skill versus Will’
Met wilskracht ben je in staat om boven jezelf uit te stijgen. Als de motivatie en drive groot genoeg zijn, lijkt het net alsof er krachten vrij komen. En daar hoef je niet eens briljant voor te zijn! Het is puur een kwestie van mindset en inzet. Als je de keuze maakt om je er voor in te zetten, zal je op een gegeven moment de vaardigheid beheersen. En natuurlijk zal je fouten maken, maar met jouw mindset kan je die fouten omdraaien naar leermomenten op weg naar succes.

Zichtbaarheid en expertise
Is het toeval dat leiders goed kunnen spreken? Absoluut niet! Obama wordt geroemd om zijn speeches, maar in zijn schooltijd was hij een waardeloze spreker. Ambitieus als hij was stak hij toen al tijd in het trainen van zijn presentatievaardigheden. Daarnaast helpt het spreken bij het vergroten van je zichtbaarheid en bekendheid. Je wordt gezien als de expert in jouw vakgebied! En dat leidt tot groei voor je functie, bedrijf en ontwikkeling.

Call to action!
Haal je veel inspiratie uit onze blogs over presenteren? Neem dan eens een kijkje bij onze workshop ‘Presenteren Zonder Zorgen’! Of check ons trainingsaanbod om te zien of daar iets voor jou tussen zit!

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email