Mitchell Esajas: ‘door bewustzijn te creëren kunnen we het beste uit onszelf halen’

Mitchell leverde een mooie bijdrage als spreker bij de Speaker’s Night editie ‘Kansen Vergroten Op De Arbeidsmarkt’. Hij was toen programmamanager antropologie bij de Universiteit van Amsterdam en is tevens mede-oprichter en voorzitter van New Urban Collective. Verder is hij betrokken met diverse projecten met als doel mensen bewust te maken van duurzaamheid op economisch, ecologisch en sociaal gebied. De samenhang van alles is dat hij mensen wil stimuleren om het beste uit zichzelf te halen en elke dag een stap te zetten, wat nieuws te leren, zichzelf te ontwikkelen en tegelijkertijd een impact te hebben op je eigen omgeving. Waarom wordt deze alleskunner zo op handen gedragen in steeds grotere kringen? 

Mitchell groeit op in Amsterdam-West nadat zijn ouders in de jaren ’60-’70 naar Nederland emigreren vanuit Suriname. De familie Esajas is een van de grootste families in Suriname en Mitchell heeft meer dan vijftig directe neven en nichten en daarbuiten nog veel meer. Van de vijftig is hij de eerste die op het Gymnasium kwam, waardoor hij gemotiveerd was om het maximale eruit te halen. Hij kiest uiteindelijk voor de studies Antropologie en Bedrijfskunde, maar het is op het Spinoza Lyceum als hij zich bewust wordt van datgene waar hij zich later voor zou inspannen.

De enige…
Op het Spinoza Lyceum was Mitchell vaak de enige donkere jongen in de klas. ‘Hoe lager het niveau, hoe gekleurder het werd’. Mitchell ging met iedereen om, alle achtergronden en niveaus. Naarmate de tijd vorderde vroeg hij zich af hoe het toch kwam en hoe daar verandering in kon worden aangebracht… ‘Ik had altijd al de filosofie om een eigen bedrijf te beginnen. De studie beviel goed, maar ik was steeds weer de enige donkere jongen in de klas. Soms van de honderd klasgenoten’. Het is mede vanwege die reden dat hij toen met een aantal andere studenten New Urban Collective (NUC) begon. ‘Als een platform voor studenten en Young professionals van diverse culturele achtergronden’.

NUC
Het gaat goed met NUC. Er lopen diverse projecten, waaronder de NUC Mentorpool en Ongekend Talent binnenkort gaan starten. De mentorpool wordt ingezet om de persoonlijke ontwikkeling en schoolprestaties van leerlingen te verbeteren en Ongekend Talent koppelt bedrijven aan starters en studenten. ‘Met name die groep wordt niet goed voorbereid op de arbeidsmarkt. We willen ze leren hoe ze bepaalde vaardigheden opbouwen naast hun studie, ze laten ontdekken waar ze goed in zijn en welke talenten ze hebben. Met NUC zijn de we eerste vraagbaak bij persoonlijke issues van een student en daarom specialist op het gebied van studiekeuze en carrièrekeuze’.

Andere initiatieven
Met de Stichting ‘Seed 4 Growth, for social, economic and ecological growth’ wil Mitchell jongeren bewust maken van duurzaamheid op economische, ecologische en sociale schaal. ‘Het  is een zomerschool waar kinderen van groep 7 en 8 een bootcamp voor ondernemerschap en duurzaamheid volgen. Een project waar scholieren een eigen fictieve chocoladebedrijf opzetten en verkopen. ‘Ze worden gedwongen om ondernemend na te denken om te laten zien waar dingen bij komen. De vicieuze cirkel van armoede, kinderarbeid en slaven. 60% van de cacao komt uit Ghana en Ivoorkust en het zijn de Mars en Cadbury, in het westen die er veel geld aan verdienen.

Waarom doet Mitchell dit allemaal?
‘Consumenten zijn zich niet bewust van het internationale productieketen op het gebied van uitbuiting. Door het besef mee te geven aan die jongeren in laten zien hoe ze zelf een impact kunnen hebben op hun eigen omgeving om ondernemend te zijn. Het belang van Fairtrade. De samenhang van alles is dat ik mensen wil stimuleren om het beste uit zichzelf te halen en elke dag een stap te zetten, wat nieuws te leren, jezelf te ontwikkelen en tegelijkertijd een impact te hebben op je eigen omgeving. Sociaal economisch politiek gestructureerd de wereld is, ongelijkheid op basis van culturele achtergronden, geslacht, seksualiteit. De inzet is een rechtvaardige wereld’.

Racisme en discriminatie
Dat blijkt ook uit zijn strijd tegen discriminatie en racisme. Eind november vorig jaar was er op de UvA de hele week een congres rondom het Zwarte Pietendebat. ‘Er is veel onbegrip. Zwarte piet staat symbool voor dieper liggende vormen van discriminatie, racisme en ongelijkheid. Denk aan cijfers van werkloosheid, mensen met een migrantenachtergrond die drie keer zo vaak werkloos zijn’. 24 Augustus 2015 was er een debat met toenmalig Vice-Premier Ascher. Een paar dagen daarna maakte Ascher een statement gemaakt over dat hij overtuigd is dat zwarte piet een probleem is en dat er wat aan moet worden gedaan. ‘Het is slechts een symbool. Etnisch profileren’. Nu is er de situatie met de vluchtelingen. Ze worden anders bejegend en behandeld. De situatie in Woerden is toonaangevend voor het onderbuikgevoel dat ‘niet-Nederlanders’ per definitie als problemen worden gezien. ‘De media en politiek zorgen voor het Wij versus Zij gevoel’.

Internationaal actief
De strijd van Mitchell is niet onopgemerkt gebleven. Zo was Mitchell in oktober 2015 op uitnodiging van The Black Caucus in Washington om op een congres te spreken over de Afrikaanse diaspora in Nederland. Mitchell is ook lid van ‘European Network Against Racism’ en ‘European Network of African Descent’. Hij is in die netwerken actief om op Europees niveau samen met andere organisaties ervaringen, strategieën, middelen en kennis uit te wisselen. Om de positie te versterken van zwarte mensen en migrantengroepen en te strijden tegen racisme. ‘Binnen Europa is de zwartepietendiscussie zichtbaar. Men zegt in Europa dat Nederland heel tolerant is, maar de discussie heeft dat doen veranderen. Daarvoor was het niet of nauwelijks zichtbaar’.

Middelen
‘We nemen maatregelen die voor gelijkheid zorgen. We willen iets invoeren wat in het onderwijs meer aandacht geeft aan diversiteit, het slavernijverleden, de migrantengeschiedenis en mensenrechten. Persoonlijk wil ik ooit in Suriname en het Caribisch gebied actief worden om te werken aan de duurzaamheid. Er liggen in de amazone veel bedreigingen en kansen. Ik  wil op maatschappelijk gebied de jongeren trainen. Met NUC willen we ook een jongerenuitwisselingsprogramma opzetten voor studenten, stagiaires en migranten vanuit de andere kant van de oceaan. Ook in België staan we voor dezelfde uitdaging als in Nederland’.
 
Actie!
Voor mensen die hun bijdrage willen leveren zijn er mogelijkheden als commissielid bij NUC. Ook voor het project Ongekend Talent staat Mitchell open voor vormen van ondersteuning. Neem een kijkje op de site en zie hoe jij je bijdrage kan leveren.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Recente blogs