George Arakel over de keuze voor persoonlijk succes

Toen George Arakel te gast was als spreker bij Speaker’s Night was hij nog volop bezig met het online platform Voorbeeld-Allochtoon. In 2015 bracht hij ook een boek uit over het behalen van persoonlijk succes. Dat succes streeft hij altijd na als ondernemer en zo leeft hij zijn droom met zijn restaurant Helpman’s Pasta. Hoe bereikte hij dat succes? En welke visie ging daar aan vooraf?

Op 10-jarige leeftijd kwam George in Nederland aan met zijn moeder en zus. Het Armeens gezin verbleef in verschillende asielzoekerscentra, voordat ze hun verblijfsvergunning kregen en in Stadskanaal zich vestigden als Nederlandse burgers. Op dat moment wist hij nog niet welke lange weg hij zou afleggen naar het succes. Nu hij de wijsheid in pacht heeft geeft hij het volgende advies: ‘Doe niet teveel in 1 keer. Op een gegeven moment begrepen mensen niet meer wie ik was. Mensen willen de dingen simpel en willen het begrijpen. Bij mij ging in het begin om evenementen. Dat was het belangrijkste. Plannen en mensen naar het evenement laten toewerken. Toch was hij ook actief als internetondernemer.

Ervaring als internetondernemer

‘Ik heb ervaren dat ik de nadruk niet teveel moet leggen op het verdienen van geld via mijn online platform. Als je net als bezig bent met bloggen en een visie te verspreiden, dan moeten je hoofdinkomsten niet richten op het adverteren. 100.000 volgers pas interessant voor grote partijen. Je kan je beter richten op het oplossen van een probleem en van die oplossing een dienst te maken’. George legt uit dat mensen Starbucks en McDonalds zien (vastgoedmagnaat) als een product, maar zij zien zichzelf als dienstverlener. 

Allochtoon
‘Mensen zijn zelf de media gaan volgen, i.p.v. zelf onderzoek te doen. Men zoekt niet naar de geschiedenis van het woord allochtoon. Het gaat niet om het woord, maar om de beeldvorming bij het woord. Sommige mensen zijn het niet met me eens dat ik het woord allochtoon gebruik als ‘branding’. Allochtonen roepen dat ze van het woord af willen, terwijl het eigenlijk zo zou moeten zijn ‘we zijn zoals we zijn en jullie moeten ons daarom accepteren’. Feitelijk is er niets mis met de term ‘allochtoon’.  Het zegt dat jouw roots ergens anders liggen. Echter, de term ‘allochtoon’ wordt pas negatief als je het zelf accepteert als negatief. Dan heb jij toegegeven aan het negatieve label dat de superieure aan je heeft geplakt. Dan zeg je in principe tegen anderen ‘jij bent superieur’. En nu wil ik daar van af’.

‘Je kan het ook zo zien, je kan jezelf als de superieure maken, het woord allochtoon claimen, en de ander ernaar laten kijken zoals jij wil dat de ander het ziet. En dan ben jij de superieure! Nu bezig met commercieel maken en ‘branden’ van allochtonen, omdat anders de controle ligt bij CBS, media en politiek. Hoe meer zij het negatief ‘branden’ des te meer inkomsten zij genereren. Daarbij is allochtoon niet iets zieligs waar subsidie en stichtingen en goede doelen voor moeten zijn. Het enige wat wij nodig is hebben dat we niet woorden uitgesloten. Dan is diversiteitbeleid onnodig’.

John de Mol
Hij wilde het medialandschap veranderen en heeft de 1e 6 jaar verlies geleden. Tot en met ‘Big Brother’ heeft hij moeten vechten om het medialandschap te veranderen. Hij bleef al die jaren vasthouden aan zijn visie. John heeft wereldwijd het televisielandschap veranderd met zijn introductie van ‘reality TV’.  En is hij een groot zakenman. Hij en

Jij hebt een idee en hij heeft een idee en het kan beide een bedrijf zijn. Ga fuseren. Het mag met een eigen bedrijfscultuur en eigen bedrijfsactiviteiten hebben. Zorg dan wel dat je gemeenschappelijke waarden en doelen hebt. Zo is EndeMol ook ontstaan. John met Joop, waarbij Joop theater deed en John TV. 50-50. Je kan best allebei je eigen ding houden als je fuseert. 50% inleveren allebei.

Allochtoon stop met solliciteren en ga ondernemen!
Lukt het niet met solliciteren, maar heb je wel toffe ideeën? Ga ondernemen! Creëer een eigen economie. Start een bedrijf en neem allochtonen aan en laat zien hoe het eigenlijk moet. Je kan samenwerken met de autochtone meerderheid, maar zorg wel dat het op basis van gelijkwaardigheid is. Daar bovenop moeten we als allochtoon een community gaan worden. Deel elkaars artikelen in plaats van die van Volkskrant, NU.nl en andere mainstreammedia. Aandacht is belangrijk. Onbekend is onbemind, maar bekend is bemind.  ‘als je zegt wat de massa zegt, dan heb je zelf niet nagedacht’. Ik voel me als de vis die tegen de stroom inzwemt. Nelson Mandela zegt ook ‘eerst keren ze zich tegen je af, dan vechten ze tegen en dan win je’.

Mijn voorbeeld Allochtoon
Ali B! Zijn verhaal is heel herkenbaar voor mij. De struggles, het straatleven, soortgelijke problemen gehad. De relatie die hij met zijn moeder had, heb ik ook gehad. Hij is verder dan ik ten opzichte van waar ik wil staan. Ali heeft zijn theatershow al en ik droom van mijn eigen theatershow. Ik zie die show van ‘Ali B geeft antwoord’ als een soortgelijke productie van hoe ik het in mijn hoofd heb zitten. Interactief met publiek, storytelling… Ali liet me met zijn show inzien dat HET kan… Dat ging vooraf aan de verwezenlijking van mijn theaterproductie…

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email