‘Kansen vergroten op de arbeidsmarkt’

Door trends zoals de crisis, de werkloosheid, de vergrijzing, de bezuinigingen is er over de hele wereld onzekerheid ontstaan. Wegens gebrek aan werk en mogelijkheden is het aantal zelfstandig ondernemers verschrikkelijk gestegen. Op zich een moedig besluit, maar de cijfers geven jammer genoeg geen goede hoop voor succes. 1 op de 5 zelfstandigen stopt al binnen een jaar. Ondernemen moet ook geen uitvlucht zijn als je geen werk kan vinden. Ga op zoek naar hoe jij je kansen kan vergroten op de arbeidsmarkt.

Er zijn talloze tips en adviezen hierover te vinden online of in bladen, maar naar mijn idee kan je het beste leren van mensen uit de praktijk. Mensen die expert zijn op dit gebied en gerichte handvatten kunnen bieden. Vaak zijn het mensen die het zelf van dichtbij hebben meegemaakt en hun kennis willen overdragen. De manier waarop ze dat doen verschilt, maar uiteindelijk draait het om de boodschap. En die is effectiever als je direct in contact staat met degene die het advies geeft.

Waar vind ik die mensen dan?
Als ik het over experts heb, dan bedoel ik niet per se organisaties die opereren in de branche van Personeel & Arbeid. Natuurlijk hebben uitzendbureaus, Werving & Selectiebureaus en recruitmentorganisaties voldoende kennis om je de informatie te verschaffen. Echter, uit eigen ervaring kan ik zeggen dat daar niet de allesbepalende antwoorden liggen. Kansen vergroten op de arbeidsmarkt is namelijk geen wetenschap. Het is een momentopname waar alleen jij op kan inspelen als dat moment zich voor doet.

Hoe speel ik op dat moment in?
28 april gaf ik een gastcollege op Hogeschool Windesheim op de afdeling Communicatie. Ruim 20 studenten waren hier vrijwillig op afgekomen en dat is knap een dag na Koningsdag, waar men normaal gesproken behoorlijk los gaat met feesten. Deze studenten kregen een college ‘state-management’. Binnenkort hebben zij een eindpresentatie ‘pitchen’. Omdat ik weet dat er een verschil is tussen een pitch theoretisch leren en het zelf voelen, besloot ik er een interactieve les van te maken. De staat waarin je verkeert bepaalt namelijk voor meer dan 70% of je pitch ook echt aankomt bij degene voor wie je pitcht…Maar hoe kom je in de juiste staat?

Staat
‘Motie creëert emotie’ oftewel door je lichaam te gebruiken kan jij je emotie beïnvloeden. Als je onderuitgezakt met een chagrijnig gezicht gaat zitten, garandeer ik je dat jij je minder lekker voelt dan wanneer je bruist van enthousiasme. Het mooie is dat je jezelf in staat kan krijgen door een krachtige beweging te maken, zoals bijvoorbeeld hard in je handen te klappen of te stampen op de grond. Springen werkt ook goed en als je helemaal los wilt gaan dan gooi je er een kreet uit alsof je wilt zeggen ‘ik ben niet te stoppen!’. Doe het maar eens en ik garandeer je dat je ineens hoog in je energie zit en daardoor qua uitstraling meer zal sprankelen. 

Beleven
Zoals ik eerder al aangaf is het theoretische minder effectief dan het zelf beleven. Wat nou als er een dag was waarop er drie specialisten uit het vak samen kwamen om een avondje hun ervaringen te delen met veel publiek? Een avond waar er door middel van entertainment, interactie op een leuke manier geleerd kan worden van mensen die er dagelijks mee te maken hebben? Zou dat voor jou de investering waard zijn?

Actie!
De eerste stap zetten is vaak het enige wat nodig is om succesvol te worden. 12 mei 2016 hadden we een volle zaal bij Speaker’s Night voor de editie ‘Kansen Vergroten Op De Arbeidsmarkt’. Wanneer mogen we je jou verwelkomen voor jouw eerste stap?

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email